Sidor

29 nov. 2016

Hur man får en baby att sova (hälsningar en trött mor)


Det sker så mycket, jämt och ständigt; vem har tid att sova är det sker så mycket nytt hela tiden?
Men som liten bebis borde man sova, helst regelbundet så att det är lättare av sova. Som riktigt liten bebis kan man somna när som helst och var som helst lite hur som helst.
Som lite större bebis krävs det lite mer...

Jag hade fått för mig att man skall lyfta upp bebis när han gnäller. Jag har fått ändra mig. Naturligtvis plockar jag upp bebis om han skriker, gråter eller är på annat sätt väldigt missnöjd; men min bebis gnäller då jag lägger ner han! Så vi testar metoder...
(dock inga 5minutersmetoder eller Anna Wahlgrenmetoder)

En metod som funkade ett tag var att lägga ner honom i vagnen och han somnade! 
Överlycklig mor
Men det höll i sig ett par veckor och sedan aldrig mer. Men vagnen är för övrigt bra! Han trivs i den iallafall (såvida han inte ligger på en tutt, fyadå va obekvämt!). Vagnen kan rullas bara lite framochtillbaks, rulla lite hårdare, gungas lite på eller köras över en tröskel. Eller gå ut; en mycket beprövad och fungerande metod.
Så vagn funkar, till och med för oss!
 

 Men om inte det funkar? 
Tja, till nattet vaggas han i sin vagga. Eller själva vaggandet är han inte så förtjust i, men det är ganska mysigt i vaggan med babynest, nalle, tjockt täcke och nattlampan PÅ. 
Nåde om det råkar vara mörkt...
Här kan han somna själv, ibland. 

Det skall inte bara vara ljust, utan också mycket ljud! Högt, enformigt ljud. 
Dammsugaren
The real deal eller en telefonapp med hög volym. Det funkar ofta, men det behövs fortfarande sällskap. Så där sitter en far eller mor bredvid vaggan i ljudet av dammsugaren. Härligt.
15-30 minuter dammsugarljud och bebis sover. 

Om han skall sova hela natten, behöver han somna själv i vaggan. Annars blir det inte bra... Somnar han någon annanstans och vaknar i vaggan blir det ett herrans liv...

Om bebis är suupertrött och har varit vaken hur länge som helst, utan minsta lilla powernapp ens, så kan famnen duga. Sällan, men någongång ibland. Eller ligga på benen och bli gungad lite framochtillbaks kan också duga ganska bra. Ibland!
 

Men om han inte skall sova för natten ännu, men behöver en liten kvällslur?
Man bilar 
Någon gång har vi varit desperata, och efter en dag med nästan noll sömn för bebis del så är man trött. Bilen är en sömnmetod! 
Harald tycker om att åka bil! Så vi kör omfartsvägen mellan Stormossen och Stenhaga tills bebis sover! Sedan kör man några extra varv...
(Jag tycker också det är trevligt att vara ute och köra, det tycker inte min sambo. Om Harald skriker är det förståss inte roligt att köra, men det brukar han inte göra)

Eventuellt kan man använda sig av bara bilstolen! Den gungar bra och har en suflett så att inte omvärlden stör så mycket. Det är en beprövad metod här hos oss. Och funkar lite sisådär, hur ergonomiskt det nu sen är att sova i den..


Harald somnar vid amning. Ofta. 
Eller så ligger han och tittar på mej och skrattar, det går ju det också. 
Men han tycker amningskudden är skön att sova på och kunde förr fortsätta sova på den fast man flyttade på den. Nuförtiden skall man sitta still om man vill att han skall sova på den.
De är inte så bra dehär powernapsen... Han får lite svårt att sova. Men han är inte speciellt pigg heller. Men ibland är de bättre än ingenting alls!

På natten funkar det; att efter nattmål bara lägga honom tillbaks i vaggan och han fortsätter sova några timmar. Men endast på natten går han med på något sånt 
Såklart det finns undantag, som inatt...

Sedan var det sovrutiner. 
Vi jobbar på dem, stenhårt. De funkar lite sisådär.
Pyjamas, kolikmassage, soffmys, lite mat...
Några små rutiner har vi; han sover från kl. 10. Hur länge är lite olika, men till en 13-tiden ungefär. 
Sedan sover han på nytt runt 15:30. En timme högst.
Runt 19:30-20 börjar vi nattningen. Då sover han sådär eventuellt en timme och vaknar sedan med ett vrål. Alternativt somnar han inte alls utan är vaken iallafall fast ögonen nästan inte hålls uppe. 
Men runt 22 somnar han senast, så de e ju skönt.

Så jag vet inte hur man söver en bebis, en det finns många förslag och metoder. Så går vi igenom dem en och en med olika resultat beroende på tid på dagen samt när och hur länge han sov sist.
Dagsömnen är vi iallafall ganska duktiga på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar