Sidor

1 aug. 2016

Mördegskex

Jag har tidigare hävdat att jag inte kan baka kex.
MEN mördegskex är en helt egen kategori. Det är lätt att laga, går fort, blir gott, och har så få ingredienser. Dessutom kan man variera dem på så många olika sätt! Min favorit är hallongrottor, men jag hade ingen hallonsylt hemma idag..
Så det fick bli dagens kakbak; mördegskex.


Grundrecept
200g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
4,5 dl vetemjöl

Nyp ihop alla ingredienser och låt degen stå i kylskåpet en halvtimme.
Klart! Blir ca. 35 stycken.

Och så fyllningen.

Kanelkex;
Rulla degen till en lång rulle (så stora kex man vill ha), och skät degen i 1 cm skivor. Forma dem fyrkantiga och lägg på plåt. Strö kanel och socker på, och tryck lätt på kexen.
Grädda i 180 gradr 12 minuter

Chokladkex;
Blanda 150g hackad choklad i degen.
Rulla ut i en rulle och skär i 1 cm bitar. Rulla ihop bitarna i bollar och lägg på plåt.
Tryck ner den med en gaffel.
Grädda i 180 grader i 14 minuter

Alltså man kan göra vad man vill med mördeg. Vilken fyllning man vill. Vilken form man vill. Underbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar